Selamünaleyküm, Vakıf, Yaradan'dan ötürü yaratılmışlara merhamet, şefkat ve sevginin tezahürü olan infakın devamlılık arz ederek kurumsallaşmış halidir. “Sevdiğiniz şeylerden vermedikçe gerçek iyiliğe ulaşamazsınız” diyen yüce Mevla’mızın, “Veren el alan

Çarşamba, 15 Nisan 2020 14:53 tarihinde oluşturuldu
Gösterim: 230
Pin It

Selamünaleyküm,
Vakıf, Yaradan'dan ötürü yaratılmışlara merhamet, şefkat ve sevginin tezahürü olan infakın devamlılık arz ederek kurumsallaşmış halidir.
“Sevdiğiniz şeylerden vermedikçe gerçek iyiliğe ulaşamazsınız” diyen yüce Mevla’mızın, “Veren el alan elden üstündür” diyen sevgili peygamberimizin hitaplarına, malları ve canlarını feda ederek büyük bir heyecanla karşılık veren asr-ı saadet insanı ve onları takip eden selefi salihin ise bunun en güzel örneğidir.
Cenab-ı Hakk’ın rızasını kazanabilmek ümidiyle yapılan bu hayır yarışında yerimizi almak, çevremize, Türkiye’deki hemşerilerimize ve özellikle de hürriyetlerine yeni kavuşmuş Türkistan coğrafyasındaki Kazakistan başta olmak üzere, bağımsız Türk devletlerine hizmet etmek maksadıyla;
1991 yılı sonlarında “Ahmet Yesevi Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği”ni Kazak Türkleri olarak kurup resmi olarak İslamî hizmetler faaliyetlerimize başladık.
1992 yılının şubat ayında temeli atılan vakıf binamızın, 1994 yılının ekim ayında açılışı yapılarak, yerli talebelerle “Ahmet Yesevi Kur’an Kursu” ve “Gül Çocuk Anaokulu”yla eğitim ve öğretime başlamış, 1995 yılında ise Kazakistan ve Moğolistan’dan ilk misafir lise mezunu talebelerimizin gelmesiyle Türkistan coğrafyamızla eğitim köprüsü kurulmuştur.
Kazaklara ait Ahmed Yesevi Kur’anı Kerim kursumuzda ilk on senede, yurt dışından gelen kazak öğrencilerimize iki sene temel İslami ilimler eğitimi verilip mezun edip memleketlerine gönderilmiştir. İki sene iyi eğitim alıp mezun olan Kazakistan ve Moğolistan’dan gelen bu mezunlarımız memleketlerinde öğrenciler okutarak, Kazakistan ve Moğolistan coğrafyasındaki Kazaklarımızın İslamı öğrenmeleri ve yaşamalarına çok büyük katkı sağlamışlardır. Ondan sonraki yıllarda Türkçe ve dini ilimler alan öğrencilerimize üniversite kursları düzenlenerek yüksek tahsil yapmaları sağlanmıştır. Mezun olan bu talebelerimiz bugün kendi ülkelerinde çeşitli alanlarda halkına hizmet etmektedir.
Vakıf, Türkiye’deki insanımıza imkanlar ölçüsünde maddi ve manevi yardımlarda bulunmuş, üniversite öğrencilerine burs sağlamış, sosyokültürel etkinlikler düzenlemiş veya paydaşı olmuştur.
İhtiyaç sahiplerine Ramazan-ı Şerifte iftar ve kumanya, sair zamanlarda ise ayni ve nakdi yardımlarla destek olunmaktadır.
Allah’a şükürler olsun ki, zor zamanlarda dahi yaklaşık 1.850 metrekare kapalı alana sahip 6 katlı yeni bir vakıf binasını halkımızın hizmetine sunmak nasip olmuştur.
Halihazırda bu yeni binamızda, bütün masrafları vakfımız tarafından karşılanan ve İstanbul’da imam hatip lisesinde okuyan Moğolistan, Kazakistan ve Rusya’dan gelen yatılı 20 talebemiz bulunmaktadır.
Vakıf inşaatımız sebebiyle azalan yerli ve misafir talebe sayımızı inşallah bu sene arttırmayı hedefliyoruz.
Vakfımız, kurulduğu tarihten bu güne kadar Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan ve Moğolistan’da da eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlerini devam ettirmektedir.

KAZAKİSTAN’DAKİ HİZMETLERİMİZ ;
1996 yılında başlattığımız hizmetimizi,
1999 yılında “ Kul Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı”mızı (HAY VAKFI) kurarak, aynı yıl içinde, 1999 yılında, Almatı’nın Uzunağaç beldesi Kargalı mevkiinde 10 dönüm arsa üzerinde 2.500 metrekare kapalı alanı olan bir anaokulu satın alınıp tamirat ve tadilattan sonra aynı yıl içinde “İlahiyat Hazırlık Okulu” olarak erkek talebelere hizmet vermeye başlamıştır.
Şu anda bu okulumuz imam hatip lisesi statüsündedir. (Kazakça Medrese Kolej denilmektedir). Masrafları vakfımız tarafından karşılanmak suretiyle 130 kız talebeye yatılı eğitim ve öğretim verilmekte,İdareci, eğitimci ve hizmetli olmak üzere de 25 personel çalışmaktadır.
Çeşitli il, ilçe ve köylerdeki mescitlerde müftülerle koordine halinde imamların kontrolünde yaz kış kesintisiz eğitim veren 23 gündüzlü Kur’an kursa da destek verilmektedir.
TÜRKİYE’DEKİ; üniversitelere lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri göndermekte, Uluslararası İmam Hatip Liselerinde talebelerin okumasına yardımcı olunmakta, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kurslarında HAFIZLIK eğitimi almak isteyenlere yardımcı olunmaktadır.
“Kul Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı” olarak 24 yıldır Kazakistan’daki eğitim-öğretim başta olmak üzere tüzüğümüze uygun ve imkanlarımız dahilinde bütün hizmetlere devam edilmektedir.
MOĞOLİSTAN’DAKİ HİZMETLERİMİZ ;
2016 yılında kurulan “Yardım Köprüsü” derneğimiz eğitim ağırlıklı olmak üzere sosyal, kültürel ve insani yardımlarına devam etmektedir.
Kurucu bir büyüğümüzün desteğiyle Bayın Ölgi’de bahçeli bir ev ve ayrıca bir arsa satın alınmıştır.Satın alınan bu binamızda dernek faaliyetlerinin yapılmasının yanı sıra masrafları derneğimizce karşılanmak suretiyle bir sınıf talebe yatılı dini eğitim hizmeti almaktadır.
Birkaç eyalette aynı Kazakistan’da olduğu kesintisiz eğitim veren mahalli kurs diye isimlendirdiğimiz12 Kur’an Kursumuzda da yaklaşık 170 talebe gündüzlü okumaktadır.
Moğolistan ve Rusya’nın Gorniy Altay bölgesinden iyi bir eğitim almalarını sağlamak maksadıyla Türkiye’ye talebeler göndermekte,
Özellikle gönüllü kardeşlerimizin desteğiyle sene boyunca bu güne kadar birçok ihtiyaç sahibi aileye ayni ve nakdi yardımlar yapılmış, Ramazan-ı Şerifte ve bayramlarda hususi olarak bu yardımlar arttırılarak devam etmiştir.
Değerli kardeşlerimiz!
Kuruluşundan bu yana iyi niyetle hizmet etmeye çalışan vakfımız, Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki, Türkiye’nin yanı sıra sınırlarını aşarak iki ülkede daha yüzlerce, binlerce insanımıza umut ışığı olmaktadır.
Sürdürülebilir olmak çok önemli. Geçici bir süreliğine bir yere ve şahıslara yardımı yapar gidersiniz sorumluluğunuz biter.(Elbette bu da güzel bir hizmettir, yapmayan, yapamayan nice imkan sahipleri var.) Fakat sürekli olmanız hem zaman hem ekip hem de bütçe gerektirir ve de en mühimi omuzlarınıza büyük sorumluluk yükler. İşte böylesine bir sorumluluk ve gayretle yıllardır işlerini aksatmadan ve geliştirerek yürüten kurumlarımız zor şartlar altında eğitim, sosyal, kültürel ve insani yardımlarını Allah’ın izni ve yardımı, sizlerin desteği ve mazlumların duasıyla devam ettire gelmektedir.
Vakıflarımızın vasıtasıyla Kazakistan’da Müslüman olan Rusların ve Korelilerin; Moğolistan’da hidayete eren Moğolların ve diğer insanların karanlıktan aydınlığa, zulmetten Nur’a kavuşmasında
Bu vakıfları destekleyen, dua eden, yardım edenlerin hiç hissesi yok mu zannediyorsunuz. Sizin verdiğiniz her bir kuruş binlerce kilometre ötede umut olmakta, ışık olmakta, yaralara merhem olmaktadır. Bilemezsiniz o yardımınızla İslamdan uzak yaşayan insanlar hidayet bulmakta,manevi maddi sıkıntılarına çare olmakta,duanız kabul olmakta, şifa bulmaktasınız. Kim bilir?
Vakfımız daha önce her sene üniversite talebelerine burs veriyordu .İnşaatımız sebebiyle son yıllarda bunu veremez olduk.Ayrıca binamızda halkımıza, hanımlara ve gençlere yönelik mekanlar hazırlamak istiyoruz bu nedenle inşaat masraflarımızda oluyor. Bir taraftan talebeler yatılı okuyor,bir taraftan mahalleden hanımlar,beyler ve çocuklar ders alıyor, sohbetler oluyor. Nerdeyse hergün bir ihtiyaç sahibinin haceti gideriliyor,dolaysıyla iş bütçeye gelip dayanıyor.
İstanbul’da inşaası nasip olunan vakıf binamızın her katı 300 m2.6 kat toplam 1800+50 m2=1850 m2. Dünya da ,Türkiye’de inşaatların sıkıntıda olduğu,malzemelere sık sık zam geldiği bir zaman diliminde binanın bitip talebelerin eğitime başlaması ve hergün buraya harcama yapılması takdir edersiniz ki kolay değil.
Ayrıca şu hususu belirtmeliyiz ki, Kazakistan’daki ,Moğolistan’daki ve Türkiye’deki bütün hizmet binalarımız vakıflarımıza yani biz Kazak’lara ait Elhamdülillah.
Vakıf olarak Güneşli,Zeytinburnu,Sefaköy,K.Çekmece,Salihli,Altayköy,Bor ve Konya olmak üzere 140’a yakın Kazak aileye kumanya yardımı planlamış ve bunun 100’e yakınını ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmış bulunuyoruz.Kumanya kampanyamıza destek verenlere teşekkür ediyoruz.
Yukarıda başlıklar halinde arz ettiğimiz hizmetler çok şükür vakıflarımız tarafından ifa edilmekte daha iyisini yapabilmenin gayretindeyiz.
Kuruluşundan bu yana malıyla, canıyla, vaktiyle, duasıyla ben de varım demiş olan Türkiye’deki ve Avrupa’daki başta olmak üzere bütün hayırsever insanımızdan Allah c.c. razı olsun. Dar-ı faniden Dar-ı Bekaya intikal etmiş bütün geçmişlerimizin mekanı cennet olsun.Vakfımızın kurucularına,bugüne kadar yönetim ve genel kurulda olup hizmet etmiş olanlara, özellikle büyük fedakarlık yapan gönüllülerimize canı gönülden teşekkür ederiz. Cenab-ı Hakk da razı olsun. Eksiğimiz ve hatalarımızdan dolayı Rabbimizin affına sığınırız.

Kutsal kitabımız “yardımı yakınından başlayarak yap” diyor. O halde sevapların katlandığı şu mübarek aylarda sizlere,biz Kazak’lara en yakın hizmet yeri HAY Vakfı diye düşünüyoruz.
İyi-kötü Kazak Vakfı da bizim,Doğu Türkistan Göçmenler Derneği de bizim,KATEAD da bizim,Salihli’deki dernekte,Altayköy’deki, Konya’dakilerde bizim Kazak’ların. Çok şükür böyle kurumlarımız var.Dileğimiz hepsinin hayırlı hizmetler yapması.İnanın buralara sadece Kazak’lar destek olsa hepsi ihya olur.Üniversite de maddi sıkıntı çeken hiçbir evladımız,aç açıkta hiçbir muhtacımız kalmazdı.Maalesef yardımımızdan çok tenkitlerimiz,hüsn-ü zannımızdan çok su-i zannımız olduğundan sıkıntılar yaşanmakta.Halbuki Cenab-ı Hak “Zannın çoğundan sakının.Zira bazı zanlar günahtır”buyuruyor.
Değerli kardeşlerimiz!
İnşaallah bu hizmet kervanının daha çok insana ulaşmasında sizlerle birlikte olmak istiyoruz
Allahü Teala yardımlarınız sebebiyle sizleri ve sevdiklerinizi iki cihanda aziz eylesin.
Sizleri seviyoruz ! Biz hep birlikte güçlüyüz ! Biz Bize Yeteriz Türkiye'm...
ALLAH’A EMANET OLUN..