Kur'an Kursu

Cuma, 16 Mart 2012 13:35 tarihinde oluşturuldu

Vakıf Yaratan'dan ötürü yaratılmışlara merhamet,şefkat ve sevginin tezahürü olan infakın devamlılık arz ederek müesseseleşmesidir.Vakfımız da bu manada kurulmuş ve yaklaşık 18-19  yıldır en başta Allah rızasını talep ederek hizmet etmekte ve bundan sonra da dua ve himmetlerinizle etmeye de devam edecektir İNŞALLAH.!!

Vakfımız hizmetine 1991 yılında dernek olarak başlamış,1994 yılında Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı ve Kur'an Kursu binası ile birlikte hizmetini büyütmüştür.

Öncelikle bağımsızlıklarını kazandıktan sonra manevi bir boşluğa düşen soydaşlarımıza bir nebze olsun yardımcı olabilmek amacıyla Kazakistan,Moğolistan,Dağıstan,Arnavutluk gibi ülkelerden gelen lise mezunu talebelerin bütün iaşe ve ibata'ları vakfımız tarafından karşılanmak suretiyle yaklaşık 2 sene dini eğitim verilmiş ,icazetnamelerini alan kardeşlerimiz gittikleri memleketlerinde hem devlet kademelerinde görev almışlar,hem de yaptıkları ilmi çalışmalarla memleketlerinde yeni iman tomurcuklarının açılmasına vesile olmuşlardır.Bu hizmetimiz devir daim ederek günümüze kadar gelmiş ve yaklaşık 19 yıldır devamlı akan bir hayır çeşmesi gibi hem kendilerıni okutan hocalarına ,hem de bu hizmete gönül vererek yardım ve himmmette bulunan kardeşlerimizin sevap defterlerine hayır olarak yazılmaya devam etmektedir.

Ayrıca dini tahsillerinden sonra ülkemizde tahsillerine yüksek okulda devam etmek isteyen kardeşlerimize Üniversite'ye hazırlık dersleri verdirilerek YÖS imtihanlarında % 95 gibi büyük bir yüzdeyle başarılı olan taleberimiz  Ülkemizin muhtelif yerlerindeki seçkin Üniversitelerimizden mezun olarak ülkelerine  dönerek  hizmet etmişlerdir.

Bu sene itibariyle yaklaşık  20 tane Kazakistan ve Moğolistan asıllı talebemiz Türkiye'de tahsillerine devam etmekte olup,bu talebelerimize vakfımız tarafından burs verilmektedir.Ayrıca kalacakları yurt hususunda da teknik destek verilmekte,periyodik olarak vakfımıza davet edilerek istişare toplantıları yapılmaktadır.

Gene İstanbul (Günelşli,Zeytinburnu-Sefaköy) - Manisa (Salihli) - Niğde (Altayköy) gibi yerlerden yaklaşık  50 Üniversite talebesine aylık burs verilmektedir.Üniversiteli gençlerimizle belli zamanlarda toplantı tertib edilerek istişare edilmektedir.

TEKNİK BİLGİLERİMİZ

1- MÜLKİYETİ : Hoca Ahmet Yesevi İlim Ve İrfan Vakfına aittir.
2- BİNA : Bodrumla beraber 7 ( yedi ) kattır. 300 m2 dir.
3- KAPASİTESİ : 100 Öğrenci barındırabilecek kapasiteye mevcuttur.
4- AÇILIŞI : Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İli, Bağcılar Müftülüğüne bağlı olarak 1995-1996 Eğitim Ve Öğretim yılında hizmete başlamıştır.
5- AÇILIŞ AMACI : 1991 Yılında Kazakistan, Moğolistan ve diğer Türkistan Cumhuriyetlerinin,  Komünizmin esaretinden kurtulup, bağımsızlıklarını ilan ettikleri zaman, 1937- 1953 yıllarında, Kazakistan, Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye hicret eden, Türkiye vatandaşı olan Kazak asıllı vatandaşlar tarafından, 70 yıl dinden uzak bırakılan ve asimile edilmeye çalışılan hemşehrilerinin, vatandaşlarının çocuklarını İslam dinine meylettirmek, dinini diyanetini öğrettirmek, Hoca Ahmed Yesevi Hazretlerinin torunlarına hizmet etmek maksadı ile  Hoca Ahmed Yesevi Kur’an Kursu binası yapılmış, Diyanet İşleri Başkanlığına intifa hakkı verilerek, 1995 – 1996 eğitim ve öğretim yılında, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan  Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından bina hizmete açılmıştır.

Ders ve Yönetim olarak: Diyanet İşleri Başkanlığının belirlemiş olduğu müfredat ve yönetmelik çerçevesi içinde, K.Kursu yönetiyor, Kur’an-ı Kerim-i güzel okuma ve anlama, bunun yanında İtikat, İbadet, Siyer ve Ahlak dersleri işlenmekte, ayrıca gelen öğrencilerimiz Türkçe bilmedikleri için, Müftülüğümüzün teklifi ve Kaymakamlığımızın oluru ile, Müftülüğün resmi programı dışında, Türkçe dersi verilerek, Anadolu Türkçesi okuma ve yamasını öğrenmektedir. 1995 yılından bu güne kadar hizmetlerimiz, Türkistan Cumhuriyetlerinden gelen Yabancı Uyruklu öğrencilere devam ede gelmiştir. Bu güne kadar 660 ın üzerinde yabancı uyruklu öğrenci Kur’an Kursumuzda okumuş, bazıları döndükleri ülkelerinde çeşitli din görevliliği hizmetlerin de, hatta  Müftü yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuşlardır. Ve halen görevlerine devam etmektedirler. Bu Öğrencilerin masraflarının tamamını vakıf karşılamaktadır. (Yemesi, içmesi, giyimi, v.b. ayrıca her ayda belli miktarda burs verilmektedir. Bu masraflar da hayırseverlerin yardımları ile yapılmakta, belirli bir kaynağımızda bulunmamaktadır.