Rabbim, Ramazan Ayını Ümmeti Muhammed'e(sav.) Mübarek Eylesin. Teravihlerimizi, Sahurlarımızı, Oruçlarımızı kabul eylesin. Günahlarımızı affeylesin. Tevbe etmeyi nasip eylesin. Amiin.

Pazartesi, 06 May 2019 11:48 tarihinde oluşturuldu
Gösterim: 520
Pin It

Rabbim, Ramazan Ayını Ümmeti Muhammed'e(sav.) Mübarek Eylesin. Teravihlerimizi, Sahurlarımızı, Oruçlarımızı kabul eylesin. Günahlarımızı affeylesin. Tevbe etmeyi nasip eylesin. Amiin.
Tevbenin seviye kazanabilmesi için şu hususlara da ehemmiyet vermek îcâb eder:

Tevbe edenin kalbinden çıkan ilk söz, “acziyet”in îtirâfı olmalıdır. İçimizdeki sefil “ben”likten bir zerre bile kalmış ise, tevbe ve duâ gayesine varamamış demektir. Tevbede istenen, ilâhî rahmet ve berekettir. Tevbede dileriz ki, sonsuz bir kudret sahibi olan Hak Teâlâ bize acısın ve üzerimize lutfunu yağdırsın!.. Yani istiğfar, dilimizle muayyen bir sayıyı doldurma faaliyeti değildir. Engin bir tefekkür ve tehassüsün eşlik ettiği bir yakarıştır.

Her amel-i sâlihte olduğu gibi tevbede de samîmiyet ve ihlâs şartı vardır. Öyle ki, birçok ehlullâh, ettikleri tevbelere dahî tevbekâr olmuşlardır. Yâni tevbeye muhtaç tevbelerden Allâh’a sığınmak ve âyette buyrulan “tevbeten nasûhâ” sırrına nâil olmak zarûreti vardır. Çünkü nefs ve şeytan, gönlü çelmeye yol bulamayınca, sûret-i haktan görünürler de bu defa güzellikleri ve iyilikleri telkin eden birer üstad kesilirler. Böylece kulu tuzağa düşürerek tevbeleri yele verirler.

Tevbe, bir af dileme olduğundan samîmî pişmanlığın gerçekleşmesi ve affı istenen günahın bir daha yapılmaması husûsundaki kat’î azmi îcâb ettirir.

Bunun için Cenâb-ı Hak şöyle îkaz buyurur:

“…Sakın şeytan, Allâh’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın.” (Lokmân, 33)

Tevbe ve istiğfârın son derece ehemmiyetli olması sebebiyledir ki rûhî tekâmül için bütün tasavvuf yollarında seherlerdeki evrâd ü ezkâra istiğfâr ile başlanır. En veciz istiğfar cümlesi:

“Şânı pek yüce olan Allah’tan bağışlanmamı diliyorum.” ifadesidir. (Osman Nûri Topbaş, İmandan İhsana Hak Yolculuğu, Erkam Yay.)